Nettsted om klær med sjel


tirsdag 17. juli 2012

Coco Chanel – klassisk og funksjonell design


Chanel vintage 2.55 & second hand Chanel bluse

Coco Chanel er kvinnen bak den ikoniske 2.55 vesken, og ”den lille sorte”. Lansert for henholdsvis 56 og 91 år siden, men stadig like aktuelle i dag. Her er litt bakgrunnskunnskap om Gabrielle ”Coco” Chanel og noen av hennes fantastiske klassikere!

Vanskelig begynnelse
Gabrielle Chanel ble født i 1883. Hun fikk en tøff start på livet, hennes mor døde da hun var bare 6 år gammel og hennes far satte henne da bort på barnehjem. At hun siden ble en pioner innen klesdesign, var mot alle odds.
I 1903, etter å ha forlatt barnehjemmet og tatt en toårig utdanning ved Notre Dame Pensjonatskole, begynte Gabrielle Chanel som sydame hos en skredder. Selv om hun var en meget dyktig sydame, så hun ikke selv for seg en fremtid som dette. I 1907 flyttet hun til Paris, og med sin sømkunnskap i bakhånd, og med økonomisk støtte fra flere elskere, begynte hun å designe hatter før hun gikk over å designe klær.  I 1913 åpnet hun sin første butikk. Gabrielle Chanel satset i begynnelsen på design av ferie- og fritidsklær, og hun fant mye inspirasjon i sportsklær og da spesielt rideklær. Også uniformer var en viktig inspirasjonskilde; hun var en periode elskerinnen til hertugen av Westminster og det sies at hun lot seg fascinere av uniformene til mannskapet på hertugens yacht. Generelt var klær for menn en viktig modell for Chanels design, og dressen var opprinnelig opphavet til den klassiske Chaneldrakten. Nå over 90 år gammel, men finnes stadig i nye varianter i motehusets kolleksjoner også i dag.

Klær for aktive kvinner
Gabrielle Chanel, som etter hvert tok kunstnernavnet Coco, var opptatt av komfort også for kvinner. Hun ønsket at kvinner skulle kunne bevege seg i, og ikke minst arbeide i hennes klær, og gjorde dem derfor komfortable og med god bevegelsesfrihet uten at dette gikk på bekostning av vakkert design. Dette gjorde Chanel viktig også i et likestillingsperspektiv. I tillegg var hun blant de første til å gjøre moten mer tilgjengelig, også for de midlere samfunnslag. Gjennom å velge rimeligere stoffer til produksjonen, og ved å begynne med ready-to-wear kolleksjoner, gjorde hun moten oppnåelig for flere.

Den lille sorte
Coco Chanel er kjent for mange ikoniske plagg og accessoirer, men aller mest kjent er 2.55 vesken og ”le petit robe noir” - den lille sorte kjolen. Lansert tidlig på 20-tallet var Chanels lille sorte egentlig ingen ny oppfinnelse, men heller en relansering av et eksisterende plagg. Coco Chanel la vekt på å lage en enkel utgave av denne kjolen, med minimalistiske detaljer som gav rom for å pynte kjolen opp med smykker. I novemberutgaven av Vogue i 1926 ble Chanels lille sorte omtalt som ”the Ford Dress”, og sammenliknet med T-Forden; enkel og standardisert, men med suksess. Den lille sorte finnes nå som den gang i de fleste kvinners klesskap; et uunnværlig plagg til festen.  

 2.55- en moderne klassiker
Like flott til en dame på 20 som til en dame på 80 - Chanels 2.55 veske har holdt seg i motebildet siden den ble lansert i februar 1955. År og måned den ble lansert er opphavet til navnet 2.55. Den klassiske utgaven er laget av quiltet lammeskinn, har 18 karat gullbelagt lenke og den karakteristiske låsen med cc dekorasjon i gull. Siden er den laget i utallige varianter og stoffkombinasjoner. Da 2.55 ble lansert var det vanlig at vesker skulle bæres i hånden; den lange lenken til å henge over skulderen var en revolusjonerende nyhet. Quiltemønsteret i læret sies å være inspirert av stallguttenes jakker - som nevnt lot Coco Chanel seg ofte inspirere av ride- og sportsklær. Men også de quiltede putene i hennes egen sofa sies å ha inspirert henne til mønsteret i lammeskinnet. Vesken er brukt av utallige kjente kvinner som Jackie Kennedy, Brigitte Bardot og Kate Moss, og den produseres stadig både i klassiske og fornyede utgaver.
Coco Chanel bodde i mange år i en suite på Ritz i Paris, og døde der i 1971. Motehuset Chanel lever videre i hennes ånd, og hennes designklassikere kommer årlig ut i nye og oppdaterte versjoner.Chanel 2.55 fra 90-tallet


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar